Необходими продукти:
2 моркова
1/2 глава стар лук
масло/олио
За кюфтетата:
500 гр. телешка кайма
1/2 глава стар лук
1 к.ч. ориз
1 яйце
магданоз
сол, пипер
1 к.ч. брашно
За соса:
2 яйца
1 кисело мляко
1/2 ч.ч. брашно
2-3 с.л. лимонов сок
сол, пипер
Начин на приготвяне:
Морковите и лукът се нарязват на дребно и се слагат да се варят до полуомекване в подсолена и подправена с пипер вода. Слага се и малко масло или олио. През това време се приготвят кюфтенцата като към каймата се прибавя яйцето, лукът, измитият ориз и подправките. Омесват се малки кюфтенца и се овалват в брашно. Те се прибавят към зеленчуковия бульон и се варят заедно до готовност на кюфтетата. След това те се изваждат от бульона и се оставят за малко настрани. Следва приготвянето на соса. Яйцата, брашното и киселото мляко се разбиват и се подправят със сол, пипер и лимонов сок. Към тях постепенно се прибавя малко от бульона докато се разреди, а след това изцяло се изсипва в тенджерата. Загрява се до кипване. Бърка се непрекъснато. Кюфтенцата се връщат обратно в тенджерата и ястието се вари още 5-10 мин. При сервиваре е възможно ястието да бъде поднесено с леко запържени в масло моркови, което придава допълнителен приятен цвят на ястието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар