неделя, 6 април 2014 г.

Руло "Стефани" с грах

Необходими продукти: 

1 кг. телешка кайма 
1 глава лук
шепа магданоз
2 големи моркова 
4 бр. яйца
малка консерва грах
6-7 малки кисели краставички
1 к.ч. галета
2 ч.л. сол
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
2 с.л. олио
50 гр. кашкавал
за гарнитура:  печени с рулото картофи или картофено пюре

Начин на приготвяне: 

Лукът се нарязва на ситно, магданозът също. Прибавят се към каймата, заедно с 1 бр. яйце и 3/4 от галетата. Добяват се сол, пипер и чубрица. Обърква се добре и се оставя настрани. През това време останалите 3 бр. яйца и морковите се сваряват поотделно с малко сол. След като са готови яйцата се нарязват на половинки, морковите и краставичките на ленти. Каймата се разстила върху алуминиево фолио в правоъгълна форма и дебелина около 1см. В средата се подреждат яйцата, а около тях морковите, краставичките и граха. Посолява се леко и се поръсва с малко черен пипер. Внимателно се навива на руло като се отстранява постепенно фолиото и се прехвърля в подходяща тава, като линията на събиране на рулото да гледа надолу. Рулото се поръсва с галета, а в тавата се добавят 2 с.л. олио и около 2 пръста вода. Ако ще печете картофи за гарнитура заедно с ястието сега е моментът да добавите няколко нарязани картофи. Така готовата тава се поставя в предварително силно загрята фурна, като по време на печенето се следи дали температурата е подходяща - при необходимост се намаля малко. Пече се около 45 минути, след това се изважда и се поръсва с настърган кашкавал. Връща се обратно във фурната за около 10 минути. Към приготвеното руло може да се подготви и лек приятен сос по следния начин: сосът от готвенето на рулото и отделилата се мазнина се прецеждат и се поставят в нов съд, като се загряват и към тях се добавят 2 с.л. брашно, запържват се заедно и се добавя малко бяло вино на вкус, а малко след това и около 1 к.ч. вода, подправя се със сол и пипер и се вари на слаб огън докато се получи гъст сос, към който накрая може да се добави около 1 с.л мляко или течна сметана по желание и който може да се използва за заливка на парчетата руло при сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар