Необходими продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. масло
1 ч.ч. вода
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
Водата и маслото се кипват в тенджера. Прибавя се наведнъж брашното със солта и се бърка енергично, докато тестото започне да се отлепя от стените на тенджерата и се оформи на топка в средата и. Започват да се добавят едно по едно яйцата, като след всяко се бърка добре, препоръчително с миксер, докато се усвои от тестото. Така се добавят всички яйца и тестото вече е готово. Шприцова се в тава, покрита с хартия за печене, или се оформя с лъжица. Следва да се има впредвид, че по време на печенето еклерите се раздуват много, така че е хубаво да се остави достатъчно място между отделните и да не се слага по много тесто. Пекат се до златисто между 15-25 минути в зависимост от големината на еклерите без да се отваря фурната. Като са готови не се изваждат веднага от нея, а се оставят да изстинат във фурната, за да не спихнат. Изстудени се пълнят с разбита сладкарска сметана, като към нея може да се добави и малко пудра захар. Готовите еклери се поръсват с пудра захар или се украсяват с разтопен шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар