понеделник, 12 май 2014 г.

Мексиканска лазаня


Рецептата е по книга на готвача Иван Звездев.

Необходими продукти:

500 гр. телешка кайма
1 кутия кори за лазаня
1 глава стар лук
2-3 скилидки чесън
400 гр. консервиран червен боб 
1 голяма кутия стерилизирани домати,
плюс още една малка
шепа магданоз
2-3 шепи маслини, нарязани или други
300 мл. течна готварска сметана
1 връзка пресен лук
сол, пипер, кимион, риган
100-150 гр. кашкавал
зехтин, олио

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва и се запържва  леко в зехтина. Прибавя се пресования чесън, а след малко и каймата. Задушава се до порозовяване на каймата. След това се добавя изцедения червен боб и се овкусява със сол, пипер, кимион и риган. Доматите се почистват, посоляват се и заедно с магданоза се пасират. Голяма тава се намазва с олио и в нея се изсипва половината от доматите. Нареждат се кори за лазаня, които покриват дъното. Върху тях се изсипва половина смес от боб и кайма, отново се реди ред кори, повторно се покрива с кайма и боб и се реди последен ред кори. Върху тях се изсипват и останалите домати. Тавата се покрива с алуминиево фолио и лазанята се пече 30-40 минути в предварително загрята умерена фурна. Пресният лук се нарязва на колелца и се изпипва в купа, в която добавяме сметаната и маслини. Овкусява се с малко сол. След изпичането на лазанята се премахва фолиото и се изсипва сметановата смес върху нея и се настъргва кашкавалът. Тавата се връща отново във фурната и се пече още 10-15 минути до златисто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар