2-3 портокала, добре измити
1 ч.ч. пудра захар /може смесена с 1/2 ч.л. кафява захар/
1/2 ч.ч. вода
1 шушулка ванилия
4 яйца
250 гр. бяла кристална захар
1 бр. ванилена захар
150 гр. масло
100 гр. филирани бадеми
1 ч.ч. брашно, примесено с 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер и 1/3 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Портокалите се нарязват на кръгли парчета. Пудрата захар с водата се поставят на котлона, за да кипнат. Към тях се прибавя разполовената ванилена шушулка и остърганите от нея семенца и нарязаните портокали, които се варят на слаб огън за около 10-15 мин. Маслото се разтопява. Бадемите се смилат в блендер до ситно. През това време яйцата с бялата и ванилена захар се разбиват с миксер за около 6-7 минути до получаването на гладък крем. След това към яйчената смес се прибавят смлените бадеми, маслото и брашното и се разбърква добре. Тава се намазва обилно с масло и на дъното и се редят отцедените портокали, оформя се и втори ред от тях. Изсипва се останалия сироп. Върху плодовете със сиропа се изсипва кексовата смес и така оформен сладкишът се пече в умерена фурна за около 30-40 минути или до готовност. Оставя се леко да изстине и се обръща в голяма подходяща чиния за сладкиши.
Няма коментари:
Публикуване на коментар