неделя, 23 март 2014 г.

Пита с шарена сол

Необходими продукти:

2/3 кубче прясна мая за хляб

200 гр. кисело мляко
1/2 чаша топла вода
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 гр. меко масло 
2 бр. яйца
1 с.л. олио
около 1 кг. брашно
сусам за поръсване
шарена сол

Начин на приготвяне: 


Маята се разтваря в киселото мляко, заедно с топлата вода, захарта и половината количество сол. Оставя се около 15 минути, за да се активира маята. През това време брашното се пресява в съд за месене, оформя се в средата кладенче и се добавят едното яйце и белтъка на второто и останалата сол (или на вкус). След като маята шупне се добавя към брашното и започва месене до получаване на средно меко тесто. Оставя се да втаса около 30 минути на топло. След това от тестото се оформят четири равни топки, които отново се оставят да бухнат малко за около 10 минути. Следва разточване на всяка от топките с точилка, като след разточването всеки лист се намазва с омекналото масло и се поръсва с шарена сол. Пристъпва се към оформяне на питата по желание. Тази от снимката е оформена по следния начин: разточеният лист тесто се нарязва на четири триъгълника, като всеки от тях се навива като за кифлички. Завиват се на кравайчета и се редят в кръгла тава, леко намазана с масло. Така се процедира с всички тестени топчици. Хубаво ще е ако тавата е с ринг, тъй като след печене се отстранява лесно. Така оформената пита също се оставя да втаса около 15 минути. След това се намазва с разбития жълтък с прибавеното към него олио и по желание няколко капки прясно мляко. Поръсва се със сусам. Пече се в умерена фурна, предварително загрята, до златисто.


Няма коментари:

Публикуване на коментар