неделя, 23 март 2014 г.

Пълнени патладжани с кайма

Необходими продукти:

3 големи патладжана
600 гр. кайма
2 моркова
1 глава стар лук
500 мл. готварска сметана
1/2 домат, нарязан на шайби
зехтин
сол, пипер, кимион, къри, пресен магданоз

Начин на приготвяне: 

Патладжаните се измиват добре, срязват се на половина по дължина и сърцевината се издълбава с лъжица. Оставят се поръсени със сол да се отцедят от сока. Изстърганите парченца се нарязват на дребно. Лукът и настърганите на едро моркови се запържват леко в зехтин, като постепенно се прибавят и парченцата патладжан. Добавя се каймата и се подправя със солта, черен пипер, кимион и къри на вкус. Задушава се до порозовяване на каймата. Накрая се добавя сметаната, разбърква се и се премахва сместа от котлона. Поръсва се с накълцан магданоз. В тава се поръсва малко зехтин и се нареждат почистените и измити от солта патладжани, пълнят се внимателно с плънката. Отгоре се поставя по едно кръгче пресен домат. Тавата се покрива с алуминиево фолио, за да не изгори ястието по време на печенето, а и се задушава по-добре. Пекат се в умерено загрята фурна около 40-50 минути. Преди да се извадят се поръсват с настърган кашкавал и се връщат обратно във фурната без фолиото, докато той се запече.


Няма коментари:

Публикуване на коментар