неделя, 23 март 2014 г.

Торта с ягоди и бишкоти

Рецептата е взаимствана от блога http://mysweethobby.blogspot.com/2012/06/blog-post_19.html. 

Необходими продукти: 

400 гр. бишкоти тип Савоярди


за сиропа:
150 г ягоди
150 г захар
250 мл вода
2 с.л. ром (есенция)

за крема:
4 жълтъка
80 г. захар
500 гр. маскарпоне
150 мл. течна сладкарска сметана

за украсата:
200 г ягоди
1-2 с.л. захар
1 пакет желатин

Начин на приготвяне:

Сироп: Ягодите се намачкват и от тях, захарта и водата се сварява гъст сироп. След отстраняване от котлона се добавя и ромът за аромат. Крем: Жълтъците се разбиват със захарта. В отделни съдове се разбиват и маскарпонето и течната сметана.Към сиренето се добавят жълтъците, разбърква се добре и накрая се добавя и сметаната. Отново хубаво се разбърква. След това бишкотите се нарязват според височината на формата за торта, която трябва да бъде с ринг за лесно отстраняване. Нареждат се по линията на формата и се посипват леко със сироп. На дъното на формата също се редят парчета бишкоти. Също се поливат леко със сироп. Върху тях се изписва половината от крема и се разстила. Посипва се с парченца ягоди. Прави се втори ред бишкоти, също сиропиран, и парчета ягоди. Украсата на тортата може да бъде от пресни плодове, поръсени със захар за свежест. Друг вариант е да бъде приготвено ягодово пюре от плодовете и остатъка от сиропа, заедно с желатин, приготвен според указанията на опаковката. Украсява се с разбита сладкарска сметана. Така приготвената торта трябва да престои поне една нощ в хладилник, за да стегне добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар